Îngrijirea danturii este foarte importantă pentru starea generală de sănătate, dar și pentru a evita vizitele dese la dentist.  Ca adulți, avem cu toții o reținere atunci când vine vorba de o vizită la stomatolog. Însă copiii pot fi și mai speriați de dentist. Pentru a-i putea ajuta pe copii să treacă peste această teamă, trebuie ca întâi să înțelegeti de unde vine aceasta frica de dentist la copii.

De ce apare frica de dentist la copii?

Conform studiilor doar 9% din oameni au o frică exagerată de vizitele la dentist. De asemenea, studiile au arătat că  în general copii cu vârste fragede și cei mai timizi sunt mai predispuși la stări de anxietate înaintea acestor vizite.

Una din cele mai comune cauze ale fricii de dentist la copii este comportamentul nu doar a medicilor și a asistenților, ci și a personalului de la recepție.

frica de dentist la copii

Cum putem ajuta copilul să depășească frica de dentist?

Academia Americană de Stomatologie Pediatrică le recomandă părinților să îți ducă copii la dentist de când le apare primul dinte sau nu mai târziu de împlinirea unui an.

Este recomandat ca la prima vizită să ajungeți mai devreme pentru a-i da copilului șansa să se obișnuiască cu spațiul.

De asemenea, este necesar ca părinții să le vorbească copiilor despre igiena orală și importanța ei.

Explicațiile despre îngrijirea dinților nu trebuie să conțină cuvinte și expresii negative, precum durere. Copiii trebuie învățați că scopul dentistului este acela de a-i ajuta să devină mai sănătoși și nu ar trebui să fie motivați cu recompense pentru vizita la dentist.

Puterea exemplului este de asemenea o încurajare foarte importantă pentru copii, care atunci când își vor vedea părinții relaxați atunci când merg la dentist, vor fi și ei.

 

Ce metode de tratament pot fi folosite pentru copii cu anxietate?

Deși în urmă cu câțiva ani nu se vorbea foarte mult despre cauzele pentru care copii nu doresc să meargă la dentist, în ultimul timp tot mai multă lume vorbește despre cauzele complexe care stau la baza acestei frici.

Anxietatea este una dintre cauze și există copiii care din păcate suferă de această afecțiune.

Există însă și metode care pot fi folosite pentru a reduce anxietatea copiilor înainte de o vizită la dentist. Cea mai eficientă modalitate este terapia cognitiv-comportamentală. În timpul ședințelor de terapie, copii sunt învățați cum să facă față grijilor precum și altor emoții negative.

Există și exerciții de relaxare, precum și tehnici de respirație. Mai multe opțiuni ar trebui explorate pentru a decide mai apoi care este cea potrivită pentru fiecare copil.

Indiferent de metodele folosite pentru a trata frica de dentist la copii, este recomandat să căutați și ce au spus alții despre clinica sau cabinetul stomatologic pentru copii pe care îl aveți în vedere.

frica de dentist la copii

Orice medic stomatolog poate fi dentist de copii?

Deși copii pot fi tratați de către orice medic dentist, având în vedere că aceștia sunt mult mai anxioși, au apărut tot mai multe clinici care au personal specializat în tratarea copiilor.

Pentru ca vizita la un cabinet stomatologic pentru copii să fie un succes, este important ca acesta să nu aibă doar cunoștințe temeinice în domeniul stomatologiei, ci să fie și un bun psiholog.

Cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un pedodont sunt grija pentru copii, răbdarea, compasiunea și implicarea.

Chiar dacă părinții urmează sfaturile mai sus menționate, asta nu înseamnă că la fiecare vizită la dentist copiii vor sta liniștiți.

De aceea este important ca un dentist de copii să fie răbdător și să știe cum să îi atragă atenția copilului.

În situațiile în care un copil nu se simte în largul lui în cabinetul stomatologic, un dentist care posedă bune calități empatice și compasiune va avea șanse mai mari să capteze atenția și să efectueze lucrările stomatologice necesare.

În concluzie, vizitele la medicul stomatolog efectuate de la vârste mici, chiar și atunci când copiii nu au probleme dentare, poate să-i ajute pe aceștia să scape scape sau să evite dezvoltarea fricii de a merge la dentist.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *