Te afli în punctul în care îți amenajezi casa și nu știi ce tip de pardoseală să alegi? Decizia poate fi una destul de dificilă deoarece există mai multe opțiuni.
Parchet, mochetă, microciment, LVT? Lista ar putea continua, iar ceea ce ar trebui tu să faci este să te gândești la tipul de pardoseală care ar corespunde tuturor cerințelor tale.
Astăzi vom vorbi despre parchet și despre cum să îl alegem.
De ce parchet?
Parchetul transmite o căldură și o eleganță aparte. Camerele în care vei alege să pui parchet vor arăta mai primitoare și confortabile. Pe lângă toate acestea, parchetul nu favorizează un mediu plin de bacterii și praf.
Ce tipuri de parchet găsim?
Există trei tipuri de parchet pe care le găsim pe piață, iar acestea sunt:
- Parchet laminat
- Parchet din lemn masiv
- Parchet stratificat
Parchetul laminat are un aspect plăcut, de înaltă calitate, la un preț accesibil. Este potrivit pentru tine dacă îți dorești să nu cheltuiești foarte mulți bani și să ai un produs care să arate bine. Pe lângă acestea, parchetul laminat mai vine și cu avantajul de a fi ușor de întreținut. În plus, instalarea lui nu reprezintă un proces copmplicat și nu necesită un meșter, sistemul de prindere find de tipul ”click& lock”.
Dezavantajul parchetului laminat este că nu poate fi reparat în cazul în care acesta se deteriorează. Există și opțiuni create special pentru zonele de trafic intens sau rezistente la umezeală, însă au un preț ceva mai ridicat.
Parchetul din lemn masiv este o alegere potrivită dacă îți dorești un design elegant, retro sau clasic. Se recomandă să îl utilizezi în acele camere în care umiditatea este scăzută. În cazul în care umiditatea este ridicată acesta se va umfla, iar dacă mediul este prea uscat se va strânge. De aceea nu este indicată montarea acestuia in bucătărie, baie, beciuri sau la parterul locuințelor și nici direct pe beton. Pentru montare este necesar să chemi un specialist.
În cazul în care acesta se deteriorează, îl poți rașcheta și va arăta din nou bine.
Un dezavantaj al parchetului din lemn masiv ar fi prețul ridicat și faptul că întreținerea acestuia necesită mai multă atenție. Este necesară lustruirea și tratarea acestuia cu ceară în mod regulat.
Acest tip de parchet nu izolează fonic, ba chiar amplifică zgomotele.
Parchetul stratificat se împarte în parchet dublustratificat și în parchet triplustratificat. Acesta este format din mai multe straturi de lemn, iar stratul superior este din lemn masiv și în cazul în care se deteriorează acesta se rașchetează pentru a arăta ca la început.
Dacă îți dorești să îl protejezi de traficul intens, tratează stratul superior cu un ulei. Poate fi montat prin sistemul ”click&lock” sau prin lipire și este mai rezistent la umiditate decât parchetul din lemn masiv.
Are un aspect plăcut, se întreține ușor, iar rezistența pe care o are la umiditate permite montarea acestuia în orice încăpere.
Ca și dezavantaje menționăm faptul că nu este rezistent la zgârieturi sau amprente, are un preț ridcat și este necesară achiziționarea unor produse specifice pentru întreținere.
Alegerea parchetului în fiecare camera
Poți pune parchet în fiecare camera, trebuie doar să te gândești la factori externi precum umezeala și traficul din acea zona, iar mai apoi în funcție de aceștia să alegi parchetul potrivit.
Hai să vedem de ce aspecte trebuie să ții cont atunci când alegi parchetul pentru:
- Hol
Pentru hol trebuie să alegi un parchet care să fie rezistent, ușor de curățat și aspectuos.
Potrivit pentru această zonă este parchetul laminat sau cel stratificat.
- Sufragerie
În sufragerie este locul în care petreci cel mai mult timp, atât cu familia, cât și cu musafirii, de aceea trebuie să te orientezi pentru un tip de parchet care să reducă zgomotul. Fiind o încăpere foarte circulată, alege tipul de parchet care să reziste în timp și care nu se va uza ușor. Tipurile de parchet care îndeplinesc cerințele enumerate sunt parchetul stratificat și cel laminat.
- Dormitor
În dormitor ai nevoie de un parchet care poate oferi o bună izolație fonică deoarece aici este locul în care te odihnești după o zi lungă. Fiind o cameră destinată și relaxării aceasta trebuie să fie plăcută din punct de vedere vizual și primitoare. Pentru o atmosferă calmă și relaxantă alege culori neutre și pentru un maxim de confort asigură-te că are proprietăți termice.
Tipurile de parchet potrivite sunt parchetul stratificat și cel laminat.
- Camera copilului
Pentru camera copilului ai nevoie de un parchet curat, comod și rezistent. Copii se joacă foarte mult pe podea, de aceea trebuie să te asiguri că aceasta este curată și fără praf și de aceea ai nevoie de un parchet care să se curețe ușor. Acesta ar trebui să fie și unul rezistent deoarece zgârieturi sau pete pot apărea oricând. Te poți îndrepta spre un parchet laminat care se va curăța foarte ușor și poți alege un model special conceput pentru trafic intens. O altă opțiune ar fi parchetul stratificat deoarece în cazul unor deteriorări acesta poate fi rașchetat și va ajunge iar la forma initial.
- Bucătărie
Bucătăria este zonă de trafic intens, în care se pot întâmpla accidente, precum scăparea unor obiecte sau mâncare pe podea, de aceea ai nevoie de un parchet extrem de rezistent și ușor de curățat. De asemenea parchetul trebuie să fie rezistent la umezeală. Poți alege să optezi pentru un parchet laminat, dar și stratificat.
- Baie
Alege un parchet cu proprietăți speciale pentru baie. Acesta trebuie să fie rezistent la apă, umezeală, ușor de curățat și cu proprietăți termice. Parchetul stratificat sau cel laminat, ambele tipuri cu proprietăți speciale pot fi potrivite pentru această camera.
Înainte să alegi parchetul pentru fiecare cameră asigură-te că parchetul e potrivit pentru camera respectivă și pentru nevoile tale. Pentru camere precum bucătăria și baia ai putea alege gresia tip parchet, fiind ceva mai potrivită pentru caracteristicele acestor două camere.
Cum se întreține parchetul?
Curăță parchetul de praf, periodic, fie cu un aspirator, fie cu o mătură. După ce l-ai curățat de praf, îl poți șterge cu un burete umed sau cu un mop foarte bine stors, iar imediat după șterge-l cu un burete uscat sau cu o lavetă uscată.
Detergenții sau săpunurile pot deteriora sau chiar distruge parchetul. Dacă îți dorești o substanță de curățare alge una profesională, specială pentru parchet.
Aplică soluții speciale pentru întreținerea parchetului, iar dacă parchetul nu mai are luciul dorit apelează la un meseriaș care să rezolve problema.
Concluzii
Parchetul are un farmec aparte, iar utilizarea lui în casa ta va crea senzația unei case mai primitoare. Tendințele pentru acest an sunt întoarcerea la autentic. Stilul rustic și lemnul alb, gri sau închis la culoare sunt populare în acest an.