Creșterea părului este un proces natural și cât se poate de normal. Există totuși zone în care părul crește destul de inestetic, iar acest lucru te poate face să îți pierzi încrederea în tine. Cu toții vrem să arătăm bine, iar părul de pe corp este un accesoriu inestetic de care vrem să scăpăm.
Încă din trecut oamenii au căutat diferite metode de a scăpa de părul nedorit de pe picioare, mâini, spate, față, cel din zona inghinală sau a cea a axilei.
În prezent avem mai multe modalități de îndepărtare a părului, unele necesită a fi repetate la intervale scurte de timp, iar altele au un rezultat mai bun în stoparea creșterii părului nedorit. Datorită evoluției tehnologiei, astăzi, avem o soluție eficientă și permanentă pentru a scăpa de părul nedorit, iar aceasta este epilarea cu laser.
Ce este epilarea cu laser?
Epilarea definitivă cu laser este o procedură medico-estetică prin intermediul căreia scapi de părul nedorit din orice zonă a corpului.
În cazul epilării clasice( cea cu ceară, spre exemplu) părul este smuls din piele, însă folicului rămâne acolo și va produce în continuare noi fire de păr. În cazul epilării cu laser acel folicul este eliminat pentru a nu mai produce alte fire de păr vreodată.
Pe lângă rolul său estetic, cel de îndepărtare a părului nedorit de pe corp, epilarea definitiva cu laser ajută și la tratarea unor infecții apărute la nivelul firelor de păr, precum foliculita.
Foliculita este o afecțiune comună care poate apărea atât la femei, cât și la bărbați și primele semne ale ei sunt iritații ale pielii și punctele roșii apărute la nivelul firelor de păr.
Cum funcționează epilarea laser?
Aceasta acționează asupra foliculilor firelor de păr și oprește creșterea părului. În timpul procedurii este utilizat un fascilul de lumină laser care țintește firul de păr, iar căldura emanată elimină definitiv foliculul și oprește creșterea viitoarelor fire de păr.
Acest tip de procedură nu afectează și nu irită pielea sau țesutul, laserul acționând sub piele.

Cum te pregătești pentru procedura de epilare cu laser?
Înainte de a începe procedura de epilare cu laser trebuie să te asiguri că au trecut cel puțin 6 săptămâni de la ultima epilare cu ceară, deoarece laserul acționează asupra rădăcinilor firelor de păr, iar epilarea cu ceară le îndepărtează temporar.
Înainte de a merge la prima ședință de epilare cu laser, este necesar să te razi cu lama în zona care urmează să fie tratată. Rădăcina va rămâne în piele și laserul va acționa asupra foliculului de păr, eficient.
Poți să apelezi la procedura de epilare cu laser atât iarna, cât și vara, trebuie doar să eviți expunerea la soare timp de 5 zile atât înainte, cât și după tratament.
Cât durează tratamentul de epilare definitivă cu laser?
O ședință de epilare poate dura de la cinci minute până la aproximativ două ore(full body), acest lucru depinzând de zonele care trebuiesc tratate.
Ciclul de creștere al firului de păr diferă și de aceea trebuie efectuate mai multe ședințe pentru ca toți foliculii să fie eliminați.
Tratamentul complet de epilare definitivă cu laser durează între șase și opt ședințe, realizate la o distanță de trei săptămâni între ele. După încheierea tratamentului se recomandă două/ trei ședințe de întreținere pe an.
Avantaje ale epilării laser
- Este o modalitate confortabilă și nedureroasă de a scăpa de părul nedorit și are efecte secundare minime, precum roșeață și umflaturi, care trec într-un timp scurt, iar acest lucru nu este prezent la toți pacienții.
- Nu vei mai avea fire de păr crescute sub piele.
- Vei cheltui o sumă de bani mai mare la început, însă vei economisii toți banii pe care îi dădeai pe produsele de epilat.
- Această procedură durează mai puțin decât epilarea cu IPL, deoarece laserul poate trata atât zone mai mari, cât și mai multe fire de păr în același timp.
- Se poate folosi pentru toate tipurile de piele și are o precizie mare deoarece acțiunea laserului este doar asupra foliculului de păr și nu afectează țesutul din jur.
- Acest tratament poate fi efectuat atât vara, cât și iarna, cu condiția să nu te expui 5 zile înainte și 5 zile după la soare.
Dezavantaje ale epilării cu laser
- Cost ridicat la început, însă cu timpul îți vei da seama că ai economisit banii pe care i-ai fi dat pe produsele pentru epilat.
- La unii pacienți pot reapărea câteva fire de păr, de aceea este recomandată întreținerea.
- Uneori pot apărea umflături și roșeață la nivelul zonei tratate, însă acestea sunt trecătoare.
- Pentru pacienții cu părul deschis la culoarea ( alb, blond, roșiatic) e posibil ca acest tratament să nu funcționeze.
- În cazul în care pielea a fost expusă la soare sau la solar înaintea ședinței, pot apărea arsuri sau cicatrici. De aceea este necesar ca înainte de urmarea acestui tratament să mergi la un consult și să discuți cu medicul specializat toate aspectele ce țin de această procedură.

Contraindicații epilare laser
Nu este recomandată pentru femeile însărcinate sau pentru cele care își doresc să rămână însărcinate și iau un tratament hormonal.
De asemenea nu este recomandată pentru persoanele care iau tratament cu antibiotice sau urmează tratamente de chimioterapie.
Pentru persoanele care iau tratament pentru acnee, nu este potrivită epilarea facială definitivă cu laser.
Procedura de epilare definitivă cu laser pentru zona inghinală nu se efectuează în timpul perioadei menstruale, ci la ceva timp după sau înaintea ei.
Concluzie
Simte-te bine în pielea ta și nu lăsa ca părul nedorit să îți afecteze viața de zi cu zi.