Cred că până în prezent am auzit cu toții, cel puțin o dată, menționat cuvântul botox. Indiferent că l-am auzit în cadrul undei emisiuni de medicină, într-o emisiune de frumusețe sau poate, l-am citit într-un articol de cancan, îmi este imposibil să cred că acet cuvânt este nefamiliar cuiva. Botox frunte, botox in buze, botox Timisoara, indf=ifere4nt de modul in care cauti pe net, botox-ul sau toxina botulinica este descrisa tot mai des ca fiind una dintre procedurile cele mai cerute in clinicile estetice.
Astăzi, vom aprofunda puțin ce este botoxul, dar și pentru ce este el utilizat . Mai mult, vom lămuri câteva aspecte și despre locurile unde se injectează, cele mai noi tendințe în ceea ce privește injectarea acestuia.
Ce este botoxul/ toxina botulinică?
În mod normal, botoxul sau toxina botulinică, așa cum se numește acesta în medicină, este o substanță biologică otrăvitoare (o neurotoxină) produsă de o bacterie numită Clostridium Botulinum.
Această toxină produce mai multe tipuri de bacterii, denumite și exotoxine. Acestea sunt de tipul: A, B, C1, C2, D, E, F și G. Cea mai puternică dintre acestea este cea de tipul A, fiind apoi urmată de tipul B și F. Mai mult, dintre toate aceste tipuri, A, B și E, sunt cele care pot duce la afecțiuni serioase, printre care și decesul în urma apariției botulismului.
De asemenea, singura formă destinată comercializării este serotipul A al toxinei botulinice, care are drept scop uzul clinic.
Cum se aplică și cum acționează botoxul?
Botoxul, este necesar să menționăm, se aplică prin injectarea suprafeței vizate a fi tratată. Aceasta se injectează în mușchi, acționând local și astfel blocând transmiterea impulsului nervos de la nervi către zona unde s-a făcut injectarea toxinei botulinice / botoxului, iar principala urmare a acestei injectări este că mușchii se relaxează, fără abilitatea de a se mai contracta. Aceștia devin, totodată mai puțin rigizi.
La nivel chimic, prin injectarea toxinei, aceasta intervine în transmisia neuronală, blocând eliberarea de acetilcolină (neurotransmițător aflat la nivelul joncțiunii neuromusculare, care provoacă paralizie musculară temporară).
Aplicarea este foarte simplă. Injectarea se face după ce, în prealabil, s-a aplicat o cremă cu efect anestezic pe zona ce urmează a fi injectată cu un ac foarte fin. Un prim efect se poate observa la un interval de 2-3 zile după injectare, maximizându-se cam dupa 2 săptămâni.
De obicei, procedura durează 10 minute, fiind necesare de la 4 până la 10 injecții (în funcție de zona tratată).
Pentru ce se folosește botoxul?
Având în vedere modul în care acționează, botoxul, poate fi folosit pentru următoarele scopuri:
- Tratarea ridurilor fine și profunde, inclusiv la etajul inferior al feței
- Întinderea feței
- Tratarea migrenelor
- Căderea părului
- Tratamentul cancerului gastric
- Strabismul și distonia focală
- Spasmul hemifacial
- Diverse tulburări de mișcare spastică
- Hipersalivare
- Hiperhidroza (transpiratie severă)
- Afecțiuni cronice
- Vezică hiperactivă
- Bruxism (scrâșnirea dinților)
- Distonie cervicală (torticolis spasmodic)
Toxina botulincă, însă, este folosită de mai bine de 20 de ani în scop cosmetic, cu precădere pentru corecția ridurilor și îmbunătățirea aspectului, pentru următoarele zone:
- față (frunte, zona din jurul ochilor, colțurile gurii, zona maxilarului, zona dintre sprâncene)
- bărbie
- gât
- piept
La nivel estetic aceasta ajută la :
- netezirea și reducerea liniilor fine, cât și a ridurilor
- estomparea și diminuarea benzilor și ridurilor de la nivelul gâtului
- efectul de gușă sau dublare a bărbiei este imbunătățit
- colțurile gurii sunt ridicate
- obraji mai netezi
- zâmbet gingival corectat
- cearcăne reduse
Când este recomandată începerea procedurii de injectare?
Trebuie să știți că pentru rezultate optime, trebuie să vă supuneți unei astfel de proceduri când:
- nu ați consumat, în ultimele 2 săptămâni înaintea procedurii, nicio aspirină/ medicament antiinflamator, pentru a evita la minim riscul de apariție al contuziilor
- nu ați urmat un tratament cu antibiotice aminoglicozidice, acestea scăzând transmisiile neuromusculare
- nu ați urmat tratament cu medicamente blocante neuromusculare
- când nu sunteți sau nu plănuiți să rămâneți însărcinată
- în anotimpul rece sau cel puțin o lună înainte de începerea sezonului cald, când razele soarelui sunt mai slabe, întrucât trebuie evitată expunerea la soare în urma procedurii pentru rezultate optime ( medicamentul trebuie să se distribuie uniform, să înghețe și apoi să înceapă să-și îndeplinească funcțiile).
- dacă nu suferiți de alergii sau alte boli
- când nu ați consumat alcool cu 1-2 zile înainte
- când nu ați avut activitate fizică intensă cu ceva timp înainte
- când nu s-a efectuat o curățare intensivă a locuinței, anterior efectuării procedurii.
- când v-ați testat pentru a vedea dacă sunteți alergic(ă) la botox
Noile tendințe în materie de injectare cu botox / toxină botulinică
Babybotox
Da, ați citit bine, Baby botox. Este o inovație adusă botoxului. Însă, ce o mai fi și acesta?
Ei bine, Babybotox, este o cantitate mai mică de botox decât cea utilizată acum câțiva ani. Din cauza faptului că tot mai multe persoane au afirmat că aspectul în urma injectării cu botox s-a obținut acel aspect înghețat, fără expresie, industria medicală a adoptat o soluție practică. Diminuarea cantității utilizate la injectare.
Ca urmare a injectării cu Babybotox aveți următoarele avantaje:
- este eficient, dar mai discret
- nu se mai creează efectul de față înghețată, lipsită de expresie
- previne apariția ridurilor și poate fi realizată inclusiv persoanelor tinere, care doresc să întârzie procesul de îmbătrânire
- durează puțin și nu are efecte adverse
Cât durează efectele injectării cu Babybotox?
Efectele ar dura până la 5 luni, iar tenul este vizil întinerit și fără aspectul acela tern, obosit după 4-5 zile de la efectuarea procedurii de injectare cu Babybotox. Desi, poate să depindă de la pacient la pacient. Așadar, în urma injectării cu Babybotox, când sesizații reapariția ridurilor, ar fi indicat să mergeți pentru reinjectare.
Efecte adverse potențiale în urma injectării:
- durere
- dureri de cap
- simptome de gripă
- umflarea zonei
- slăbiciune musculară
- gură uscată
- oboseală
- vedere blurată sau dublată
- amețeală
- greață
Însă, trebuie menționat că, așa cum în cadrul injectrării cu botox în cantități mai mari, există potențiale efecte adverse, așa ne putem aștepta și în cazul injectării cu Babybotox. Însă, nu este ceva de alarmat, este perfect normal.
Cum acționează Baby botox?
Exact ca injectarea cu cantități mai mari de botox. Toxina botulinică blochează semnalele nervoase, astfel încât contracția mușchilor este blocată.
Cât costă procedura cu toxina botulinica?
Având în vedere că este o cantitate mai mică de botox, injectarea cu Baby botox este mai ieftină decât cea cu botox obișnuit.
Desigur, prețurile pot varia de la clinică la clinică, de la câte zone urmează a fi injectate. Însă din ceea ce am descoperit pe site-urile unor clinici prețurile ar porni de la 50-100 de Euro și ar ajunge chiar și la 300 de Euro.
Acestea fiind spuse, sperăm că v-am ajutat să vă creați o imagine mai clară asupra botoxului / toxinei botulinice, cât și în ceea ce privește Baby botox, noua tehnică folosită din ce în ce mai des în clinicile de estetică.
Unde pot face Botox in Timisoara?
La Olariu Clinics, clinica estetica si chirurgicala, doamna doctor Daniela Olariu efectueaza si proceduri de tratament riduri cu Botox. O puteti contacta si telefonic la nr. 0744 263 669 sau direct pe site: olariuclinics.ro