În ultima perioadă designul interior a luat având, oamenii dorind să creeze în spațiul în care trăiesc o atmosferă plăcută, unde dorința de a reveni cu drag este ridicată. Un trend nou în materie de design interior este cel al amenajării locuinței cu ajutorul mușchilor și lichenilor decorativi. Astăzi vă vom explica pe larg de ce sunt aceștia o alegere bună pentru a fi amplasați în spații interioare, mai ales în baie.

Ce sunt mușchii și lichenii decorativi?

Mușchii și lichenii decorativi sunt acele organisme vii, care nu pot fi crescute în sere sau în medii controlate, aceștia crescând în natură. De asemenea, ei sunt rezultatul simbiozei între o ciupercă și o algă. 

Țările de proveniență ale acestora sunt cele nordice, iar prețul acestora va crește din ce în ce mai mult, întrucât aceștia reprezintă hrana animalelor. Din această cauză se extrag controlat pentru a nu afecta mediul. 

Cum întreținem mușchii și lichenii decorativi?

Aceste organisme sunt vii la momentul recoltării, ulterior rămânând stabili, astfel păstrându-și structura. Totuși, pentru a-și păstra structura aceștia au nevoie de o umiditate cuprinsă între 40% și 60%. 

Pentru a realiza un aranjament cu mușchi și licheni decorativi sau un tablou, aceștia trebuie lipiți mai întâi pe o suprafață suport cu diverși adezivi, apoi urmând a fi  fixați în spațiul dorit. Este important să menționăm că dacă umiditatea scade sub 35% aceștia se degradează devenind rigizi și casanți.

Pot rezista până la 10 – 15 ani păstrându-și culoarea, textura și aspectul proaspăt. Pentru a obține diverse combinații de culori se vopsesc cu coloranți alimentari pentru a nu le fi afectată structura și textura.  

Cum nu trebuie să aibă parte de uscăciune pentru a se menține în stare optimă, mușchii și lichenii decorativi nu se poziționează în zone unde soarele bate pe ei și nici în spații uscate. Mai mult, spațiile strâmte nu sunt recomandate pentru amplasarea acestui tip de decorațiune întrucât prin  frecare se pot dezlipi. 

De asemenea, nu trebuiesc poziționați lângă calorifer în cazul în care îi montați pe un perete întreg din baie sau orice altă zonă pentru a nu se usca. Cu atât mai mult când vine vorba de lumină, este recomandat a se monta lângă o sursă luminoasă care provine de la becuri LED întrucât acestea nu emană căldură.

Aceștia pot fi folosiți la realizarea tablourilor sau chiar a unei perete, tavan întreg sau în tot felul de alte soluții de amenajare interioară. Arhitecții și designerii îi folosesc în tot felul de combinații menite să delecteze ochiul privitorului, imaginația reprezintă singura limită când vine vorba de crearea acestora. 

 
licheni decorativi
sursa foto https://verdeprofilo.com/en/portfolio/a-c-illuminazione-eng
 

Licheni decorativi în baie

Așa cum menționam anterior, aceste organisme au nevoie de umiditate. Așadar, un loc optim pentru amplasarea unui tablou sau aranjament din  mușchi și licheni decorativi este în baie, tocmai datorită faptului că baie este un loc cu o umiditate ridicată. Acest mediu este propice întreținerii unui tablou sau aranjament din mușchi și licheni.

Fie că optați pentru tablou și licheni decorativi în jurul unei oglinzi sau un perete întreg, aceștia sunt metoda care stârnește admirația privitorului și nu numai. Printre beneficiile oferite de mușchi și licheni decorativi putem enumera:

  • oferă culoare și dinamică, senzația de spațiu verse și natură
  • reduc mucegaiul și umiditatea excesivă
  • reduc zgomotul
  • curăță și purifică aerul
  • reduc stresul 
  • nu adună praf
  • nu atrag insecte

De asemenea, lichenii și mușchii decorativi pot fi utilizați și în băile spațiilor comerciale, aceștia atrăgând mereu clienții prin designul lor unic. Mai mult, dacă aveți la locul de muncă o baie amenajată cu tablouri sau pereți din licheni decorativi și mușchi, angajații vor reveni cu drag la locul de muncă în fiecare zi, fiind mai relaxați și bine dispuși.

Unde găsiti acesti licheni?

La Evo-Concept.eu poti cere o oferta de pret!

 

1 thoughts on “Mușchi și licheni decorativi

  1. Pingback: Creaza un perete accent -vopsea decorativa interior - Merita sa stii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *